celiakia

Celiakia – objawy, testy laboratoryjne i leczenie

Celiakia to nieuleczalna choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Dla większości ludzi znana pod postacią nietolerancji na gluten. Jest to choroba często bagatelizowana przez społeczeństwo i uznawana za fanaberię, a nie poważną dolegliwość.

Jak objawia się ta choroba?

domowy chleb Osoby cierpiące na tę chorobę nie mają łatwo, a ich dieta musi być bardzo dokładnie przemyślana i zaplanowana, gdyż stanowi jedyny sposób, aby wyeliminować męczące dolegliwości. Celiakia nie jest łatwa do zdiagnozowania bez odpowiednich testów. Potrafi się objawiać bardzo różnymi dolegliwościami od atopowego zapalenia skóry, poprzez dolegliwości jelitowe, aż po stany depresyjne, zmęczenie czy bezsenność. Skutki spożycia glutenu pojawiają się niedługo po konsumpcji, zamiast szukać różnych winowajców, warto obserwować organizm po spożyciu konkretnych produktów. Jeżeli człowiek podejrzewa, że powodem nieprzyjemności może być alergia pokarmowa lub celiakia – testy laboratoryjne, wykonywane z krwi, będą najlepszym rozwiązaniem. Na diecie bezglutenowej powinno się eliminować wszystkie produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień, pszenżyto, orkisz i owies. Ten ostatni, choć zaliczany do zbóż niezawierających gluten, wyrasta na polach, gdzie znajduje się wiele samosiewnych zbóż, który takowy posiadają.

celiakia Ze względu na duże prawdopodobieństwo zanieczyszczenie owsa innymi zbożami oraz braku możliwości ich eliminacji trzeba również ograniczać zboża bezglutenowe. Nie jest to na pewno łatwa dieta i potrzeba czasu, żeby zaznajomić się z jej zasadami, ale może być równie pyszna i bogata jak wszystkie inne. Trzeba nauczyć się czytania etykiet, wyszukiwania ukrytego glutenu w składnikach takich jak np. słód jęczmienny, maca lub skrobia modyfikowana. Nieprzestrzeganie diety w przypadku zdiagnozowanej celiakii może skutkować poważnymi dolegliwościami, a w konsekwencji nawet uszkodzeniem narządów wewnętrznych, anemią, niepłodnością lub licznymi poronieniami. Dzieje się tak dlatego, że ciągłe przyjmowanie glutenu będzie podtrzymywać stan zapalny w organizmie. Konsekwencji jest o wiele więcej i są bardzo różnorodne, co spowodowane jest brakiem konkretnych objawów. U każdego człowieka dolegliwości będą inne, a co za tym idzie ? uszkodzenia organizmu przy nieprzestrzeganiu diety również. Warto trzymać się zaleceń lekarza lub dietetyka, aby móc cieszyć się zdrowym ciałem i dobrym samopoczuciem każdego dnia.

Zdiagnozowanie celiakii może się odbywać na kilka różnych sposobów. Spośród najłatwiej dostępnych są badania krwi. Można je wykonać prywatnie w laboratorium lub udać się po skierowanie do lekarza. Kolejnym sposobem jest zbadanie wycinka jelita cienkiego, które pobiera się w trakcie gastroskopii.