miód pszczeli

Do czego można dodać miód?

Każdy chyba wie, że miód ma właściwości bakteriobójcze, wspomagające odporność, czy nawilżające. Wykorzystywany jest od dawien dawna w medycynie ludowej, a obecnie herbata z nim i cytryną lub imbirem to podstawa jesiennego wzmacniania odporności. Niestety, miód ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada.

Czy jednak osoby, którym on nie smakuje muszą z niego zrezygnować?

owoce z miodem Zdecydowanie nie! Trzeba tylko znaleźć odpowiedni sposób jego podania. Jeśli chodzi o śniadania to można miodem smarować kanapki lub dodać go do owsianki, serka wiejskiego lub płatków zamiast cukru ? to na pewno zdrowa wersja. Chleb można uprzednio posmarować masłem lub śmietankowym serkiem kanapkowym ? w ten sposób smak miodu zostanie nieco złagodzony. Miód można dodawać też do koktajli i shake?ów zamiast słodzików. Zwykły jogurt naturalny nie smakuje? Wystarczy dorzucić do niego trochę miodu i płatków zbożowych, orzechów, czy owoców (świeżych lub suszonych), by zyskać pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, które da nam energii na początek dnia. Co do sałatek? Tutaj także miody się sprawdzą. Wystarczy do miodu dodać trochę jogurtu naturalnego lub oleju oraz przyprawy i już zyskujemy wspaniały dressing, który odmieni zwykłą sałatkę.

miód pszczeli O dziwo, miody stosuje się też do marynowania mięsa. Miód jest gęsty, więc marynata nie spływa. Zatrzyma też wilgoć i smak w mięsie, nada mu lekko słodkawego aromatu. Stosuje się go przede wszystkim do kurczaka lub wieprzowiny. Miód, ze względu na słodkawy smak, ma oczywiście szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Płynny, rozwodniony miód posłuży do nasączania biszkoptu. Stanowi podstawę miodownika, czy ciasta zwanego ,,wiewiórką?. Można go dodawać do samego ciasta (wtedy będzie nieco cięższe, ale mniej suche), do kremów (jako słodzik) lub do polewy z orzechami by nie spadały z wypieku. Popularne są też słodkie owoce w miodzie. Wiśnie, aronie, czy cytrynę zalewa się miodem i wekuje. Słodycz miodu jest równoważona przez kwaśne owoce. To także ciekawa opcja na przygotowywanie owoców na zimę ? miód dobrze konserwuje, rzadko się psuje, ma długi termin ważności. Owoce w nim zanurzone będą zatem zabezpieczone przed zepsuciem.

Jak widać jest wiele ciekawych opcji na to, by skosztować miód i wprowadzić go do jadłospisu. Sprawdzi się on przy każdym posiłku w ciągu dnia, także przy deserach. Można go dodawać do owoców, warzyw, jogurtów i innych mlecznych przetworów, a nawet do mięsnych marynat. Z pewnością każdy znajdzie odpowiednią opcję na wykorzystanie miodu w swojej kuchni.