jedzenie na zamówienie

Dobre dania na catering

Catering to opcja wybierana na imprezy firmowe, wesela, czy rocznice, choć korzystają z niej także przedszkola i szkoły oraz klienci indywidualni w okresie świątecznym (głównie na Wigilię). W przeciwieństwie do barów i restauracji serwujących jedzenie na wynos mamy do wyboru nie tylko dania główne i dodatki, ale także przystawki, desery. Oferta jest o wiele szersza i atrakcyjniejsza cenowo, szczególnie przy większym zamówieniu.

Jakie są jeszcze zalety cateringu?

cateringTrzeba jednak wiedzieć, jakie dania najlepiej nadadzą się na tani catering na imprezy w Szczecinie. Przede wszystkim powinny to być rzeczy, które można jeść na zimno lub które po podgrzaniu nie rozmiękną i będą dobrze smakowały. Wiadomo, że posiłki nie przyjadą super gorąca, a raczej po prostu ciepłe, wyłożone na półmiskach w końcu zrobią się chłodne. Na imprezach w salach można wykorzystać specjalne podgrzewacze, które utrzymają temperaturę dania. Jeśli zamawiamy catering na imprezę domową to można wrzucić dania do mikrofalówki lub piekarnika ? w końcu nikt nie chciałby jeść zimnej zupy. Druga rzecz to wybór dań, które są łatwe do zjedzenia. Próba zjedzenia homara, kraba, czy ryby podawanej w całości, z której chcemy usunąć ości raczej nie będzie niczym przyjemnym. Otwieranie ślimaków czy małż wymaga też specjalnych nożyków, czy łyżeczek.

jedzenie na zamówienie Lepiej celować w dania, które można zjeść widelcem lub łyżką. To szczególnie ważne wtedy, kiedy na imprezie będą małe dzieci ? wiadomo, że nie umieją się one posługiwać wprawnie sztućcami, miałyby też problem z usunięciem chrząstek i ości. Trzecia sprawa to wybór menu dopasowanego do rodzaju imprezy i czasu jej trwania. Na krótszych imprezach np. benefisie wystarczy podawać drobne przekąski i desery. Jednak na weselu które trwa wiele godzin trzeba podawać przynajmniej dwudaniową kolację oraz zadbać o zapas sałatek, ciast i zakąsek. Na imprezach okolicznościowych zwykle dania są bardziej sycące, w domowym klimacie, bardziej zróżnicowane. Na zabawach firmowych królują kanapeczki czy faszerowane muszle makaronowe, które można wziąć do ręki i zjeść bez talerzyka. Nie można zapominać też o napojach dopasowanych do menu.

W cateringu serwuje się zarówno te alkoholowe, jak i bezalkoholowe w wersji ciepłej (kawa, herbata), a także zimnej (woda, soki). Dobry catering to podstawa udanej imprezy. Trzeba zawsze zadbać o prawidłowy wybór dań, które będą smaczne, pożywne i zadowolą naszych gości. W razie problemów zawsze można skonsultować się z firmą cateringową w celu stworzenia odpowiedniego menu na konkretne wydarzenie.