Kawałki surowego mięsa z tasakiem i roślinami

Jakie korzyści przynosi ozonowanie mięsa?

Jednym z podstawowych zastosowań trójcząsteczkowego tlenu jest wyjaławianie powierzchni oraz dostępnych przestrzeni z bakterii, wirusów, grzybów i pleśni. Wykorzystanie ozonujących urządzeń to obecnie jedna z najskuteczniejszych metod zwalczania szkodliwych dla zdrowia drobnoustrojów w branży gastronomicznej i przemyśle spożywczym.

Ozonowanie drogą do zdrowszego jedzenia?

Truskawki w białej misceDzięki nowoczesnej technologii powstały też kompaktowych rozmiarów przenośne ozonatory do stosowania w domu. Zapewnia to lokatorom bezpieczną i pozbawioną mikrobów żywność bez strat dla jej walorów smakowych. Zanieczyszczenia biologiczne obecne na szybko psujących się produktach prowadzą często do poważnych zatruć pokarmowych. Problem ten jest szczególnie trudny dla osób uczulonych na pleśnie. Na powierzchni artykułów żywnościowych znajdują się też często toksyny, pestycydy lub bakterie. Wywołują one groźne reakcje alergiczne, którym można zapobiec poprzez wprowadzenie profesjonalnego oczyszczania ozonem. Działanie to sprawdza się również przy transporcie towarów spożywczych, który nie należy do najłatwiejszych. Szczególnie istotne w przypadku zapobiegania zatruciom pokarmowym jest ozonowanie mięsa. Dzięki tej praktyce można nie tylko wydłużyć jego trwałość, ale także uniknąć zakażenia na przykład pałeczką okrężnicy. Stanowi to bezpieczną i skuteczną metodę usuwania bakterii zarówno z powierzchni surowego mięsa, jak i jego przetworów.

Ponadto wyozonowane mięso jest wolne od środków chemicznych, antybiotyków, pestycydów czyKawałki surowego mięsa z tasakiem i roślinami hormonów, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie konsumenta. Samo opłukiwanie żywności wodą nie przynosi tak spektakularnych efektów, a oczyszczony w ten sposób pokarm nie jest pozbawiony szkodliwych substancji. Właściwości dezynfekcyjne O3 pozwalają też zredukować zatrucia żywnością w sezonie letnim podczas upałów, kiedy częściej dochodzi do zatruć niż choćby zimą. Nabycie ozonatorów na własny użytek pozwala też wyeliminować rozwój bakterii w żywności, która jest przechowywana w lodówce. Zapobiega to również jej marnowaniu i zmniejsza domowe wydatki na jedzenie. Jedzenie bowiem dzięki ozonowaniu nie niszczy się tak szybko, jak te które tylko włożyliśmy do lodówki. Czyszczenie żywności przy pomocy ozonu jest metodą przyjazną środowisku, ponieważ nie pozostawia po sobie ubocznych substratów. Zastosowanie ozonu w higienizacji produktów pozbawia je także przykrego zapachu, dzięki czemu zyskuje ono coraz większą popularność w przemyśle.

Obecnie ozonatory można spotkać w sklepach i magazynach spożywczych, restauracjach, a nawet budkach z fast foodem. Minimalizuje to ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii po powierzchni, na której przygotowywane są posiłki, a cały proces nie wpływa w żaden sposób na ich smak.