miód manuka

Miód manuka – słodycz, która leczy

Manuka to krzew o przepięknych kwiatach, który zdobi teren całej Nowej Zelandii. Jest wiecznie zielony, pięknie pachnie, a jego kwiaty mają charakterystyczny kształt gwiazdy. To jednak nie z tych powodów manuka jest powszechnie znana w świecie ekożywności. Właśnie z tej rośliny otrzymuje się miód, który uchodzi za najzdrowszy ? zdrowszy nawet od tego pszczelego.

Gęsty miód manuka

miód manukaMiód otrzymywany z krzewu manuka bardzo różni się od tego, który znajduje się na sklepowych półkach. Posiada bardzo charakterystyczny smak ? jest gorzki, a zarazem słodki. Poza tym, miód manuka jest bardzo gęsty i kleisty. Po włożeniu łyżeczki do słoiczka, wyciągnięcie jej staje się wyzwaniem. Kolor miodu manuka jest bardzo przejrzysty, ciemnozłoty. Niektórzy mówią, że przypomina płynny bursztyn. Dlaczego ten miód cieszy się tak dużą popularnością? Jak się okazuje, jest prawdziwą skarbnicą metyloglioksalu (MGO) ? związeku chemicznego, który działa przeciwbakteryjnie. Występuje w prawie wszystkich miodach, które są produkowane na całym świecie – miód manuka zawiera go jednak najwięcej. W zależności od producenta, w każdym słoiczku tego produktu można znaleźć inną zawartość metyloglioksalu. Aby to sprawdzić, należy poszukać specjalnego oznaczenia na opakowaniu.

miód manukaKażdy producent jest zobowiązany do tego, by umieścić na słoiczku informację o zawartości tej substancji w wytwarzanym przez niego miodzie. Oczywiście, im większa zawartość MGO, tym lepiej. Miód manuka w korzystnej cenie może zawierać dużo metyloglioksalu ? nie ma potrzeby kierować się zasadą ?im droższy, tym lepszy?. W jaki sposób należy go przyjmować? Dla wiecznie zabieganych, najszybsze będzie rozpuszczenie łyżeczki miodu w szklance wody. Powinna być ona przegotowana lub przefiltrowana. Woda musi być letnia ? nie za zimna, ale też nie za ciepła. W zimnej wodzie, miód zwyczajnie się nie rozpuści. W ciepłej straci natomiast wszelkie wartości odżywcze. Po dodaniu miodu manuka do wody, należy starannie ją wymieszać. Taką miksturę zaleca się pić rano, jeszcze przed zjedzeniem śniadania. Miód manuka można spożywać także prosto ze słoika, bez konieczności rozpuszczania w wodzie. Jeżeli jego smak jest zbyt intensywny, zawsze można suplementować miód manuka w inny sposób ? np. w formie cukierków, konfitur, herbat i wielu innych. Miód ten znajduje się także w składach wielu kosmetyków naturalnych.

Miód manuka może stać się codzienną, pyszną dawką zdrowia. Jego codzienne zażywanie może znacznie polepszyć odporność i uchronić przed przeziębieniami, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdzie bardzo łatwo można je złapać. Miód manuka to słodycz, której ciężko się oprzeć ? a biorąc pod uwagę jego właściwości, nawet nie wypada się jej opierać!