Owoce

Na czym polega ozonowanie owoców?

Kuchenną podstawą utrzymania zdrowia i higieny jest mycie owoców i warzyw przed spożyciem. Jednak często zdarza się, że w ten sposób można pozbawić je smaku i zapachu. W celu zapobiegania utraty walorów zdrowotnych warto zaopatrzyć się w przenośne urządzenie do ozonowania. Służy ono do usuwania wszelkich niebezpiecznych dla zdrowia mikroorganizmów za pomocą trójcząsteczkowego tlenu. Ogromną zaletą takiego procesu jest fakt, że ozon nie wydziela ubocznych produktów, dzięki czemu jedzenie zachowuje optymalne walory smakowe oraz zdrowotne.

Skutek ozonowania owoców

OwoceNowoczesne urządzenia do ozonowania żywności mogą przydać się w każdym gospodarstwie domowym lub lokalu gastronomicznym. Ich główną zaletą jest fakt, że usuwają one wszelkie wirusy, bakterie, grzyby i pestycydy z powierzchni jedzenia. Ozonowanie owoców jest procesem prostym i skutecznym. Łącznie zajmuje ono około dwudziestu minut, a korzyści z tak przygotowanego jedzenia są ogromne. Przede wszystkim w stu procentach usuwa wszelkie zarodniki pleśni i azotany z żywności, czego nie można osiągnąć zwykłym myciem owoców pod bieżącą wodą. Po drugie nie wydziela ubocznych związków, które również mogłyby zaszkodzić zdrowiu konsumenta. Czynność ozonowania polega na umieszczeniu w naczyniu i zalaniu wodą czyszczonej żywności.

OwoceDo czynności ozonowania można przygotować również mięso i inne artykuły. Waga ozonowanych produktów powinna zależeć od rozmiarów, wydajności i parametrów posiadanego urządzenia. Do ozonatora należy wpiąć specjalną rurkę zaopatrzoną w dyfuzor i włożyć ją do wody. Urządzenie uruchamia się zwykle na około 10-15 minut. W tym czasie z powodzeniem usuwa ono wszelkie szkodliwe drobnoustroje. Następnie wodę można wylać. Tak przygotowane produkty zachowują nie tylko walory smakowe, ale także znacznie wydłuża się ich trwałość. Dzieje się tak za sprawą usunięcia pleśni obecnej na owocach. Jest to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, które chcą w ekologiczny sposób obejść się z żywnością, chronić ją jednocześnie przed trującymi związkami.

Ozon jest naturalnym gazem, który jest wyczuwalny w powietrzu, np. po burzy. Urządzenie, które go generuje, usuwa też przykre zapachy, mikroby i pestycydy z powierzchni żywności. Do jego zadań należy także uzdatnianie wody. Dzięki jego zastosowaniu można zapewnić sobie bezpieczną do spożycia żywność przeznaczoną do dalszego przechowywania. Stanowi to dobrą strategię odkażania, dezynfekcji oraz usuwania bakterii i pleśni z wszelkich zakupionych owoców i warzyw. Dzięki temu jedzenie zachowuje dobry smak na dłużej i dzięki swojej czystości jest zdrowsze.