Najlepsze herbaty pochodzą z Japonii

W Japonii sztuka parzenia herbaty znana jest od bardzo dawna. W tym kraju ludzie bardzo troszczą się o to, by ich plantacje dawały bardzo wysokiej jakości rośliny, które zostaną przerobione na produkty dające przepyszny napar. Z tego właśnie powodu japońskie herbaty cieszą się w Europie tak wielką popularnością.

Właściwości japońskich herbat

Szczególnie ciekawe są zielone, które dzielą się na wiele podgrup. Te herbaty są często kupowane także w Polsce. Warto zwrócić uwagę na ich delikatny smak, w którym jednak można doszukać się ciekawych nut, zależnie od gatunku herbaty. Dzisiaj herbaty stają się w Polsce niezwykle popularne. Chyba w każdym większym mieście możemy natrafić na jakąś dobrą herbaciarnię, w której nie tylko będziemy mogli wypić filiżankę lub cały czajnik dobrego naparu, ale będziemy mieli również możliwość zamówienia herbaty na wagę. W takich miejscach bardzo często są dostępne najlepsze japońskie zielone herbaty. Szczególnie łatwo dostępna jest japońska sencha. Sencha jest jak przystało na zieloną herbatę jest bardzo delikatna, nie należy parzyć jej przesadnie długo, powinna być także zalewana wodą o niskiej temperaturze. Uzależnione jest to od różnych czynników, ale zdarza się, że senchę zalewa się nawet wodą o temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

Do bardzo smacznych i lubianych zielonych herbat zalicza się także oolongi. Jest to bardzo rozbudowana grupa, do której należy między innymi oolong mleczny. Herbata ta jest delikatna, ale posiada intensywny mleczny smak, który momentami kojarzy się nawet ze smakiem mięsa. Zielone herbaty odznaczają się tym, że zazwyczaj można je wielokrotnie parzyć, ze względu na to, że liście bardzo długo zachowują swoje właściwości. Te same liście mogą być zalewane nawet do kilkunastu razy w wypadku szczególnych odmian zielonej herbaty. Biorąc pod uwagę, że herbaty i tak nie są drogie, sprawia to, że za naprawdę niską cenę, można zakupić bardzo duże ilości produktu. Warto jednak zastanowić się także nad możliwością picia regularnie w herbaciarni. W takich miejscach można dowiedzieć się wiele o historii herbat. Warto poszerzać swoje horyzonty i stale próbować czegoś zupełnie nowego. Dlatego jeśli jeszcze nie spróbowaliśmy, powinniśmy chociaż raz w życiu posmakować zaparzonych w herbaciarni zielonych herbat.

Jeśli już spróbujemy naparów z Japonii, z pewnością zakochamy się w tym niesamowitym smaku. Wskazane jest także sprawdzić oferty różnych sklepów internetowych, w których bardzo często można natrafić na naprawdę ciekawe produkty prosto z kraju kwitnącej wiśni.