pieczywo bezglutenowe

Pieczywo bezglutenowe ze słonecznikiem ? składniki odżywcze

Wysokokaloryczne dania umożliwiają zdobycie dużej dawki energii, na przykład w celu uzupełnienia jej przed treningiem czy w czasie podróży. O węglowodany łatwiej jest osobom, których metabolizm toleruje gluten ? inne muszą zadbać o produkty pozbawione mieszaniny białek roślinnych, w której występują między innymi gliadyny i gluteniny. Współcześnie można jednak znaleźć pieczywo, które nie zawiera glutenu. Jednym z najlepszych dodatków do tego rodzaju produktów żywnościowych jest słonecznik, bogaty w zdrowe tłuszcze oraz witaminy.

Składniki odżywcze pieczywa bezglutenowego ze słonecznikiem

pieczywo bezglutenoweBrak tolerancji na gluten nie uniemożliwia jedzenia pysznych i bogatych w składniki odżywczych bułek oraz chlebów. Pieczywo bezglutenowe ze słonecznikiem jest pełnowartościowym produktem, które dostarcza wielu cennych witamin. Bardzo ważna jest witamina E, która między innymi odpowiada za utrzymanie ciąży oraz prawidłowy rozwój płodu. Inną funkcją tego związku jest zwiększenie poziomu hormonu gonadotropowego u mężczyzn, co przekłada się na lepszy stan plemników i ich zdolność do zapłodnienia komórki jajowej. Witaminą, której ze względu na słonecznik również jest dużo w pieczywie bezglutenowym, jest niacyna, czyli kwas nikotynowy, który pełni bardzo istotną rolę w organizmie.

pieczywo bezglutenoweNiedobór tego związku może skutkować osłabieniem układu nerwowego oraz rozregulowaniem narządów odpowiedzialnych za utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów. Wśród cennych składników odżywczych, w które bogaty jest słonecznik, warto wymienić wapń i magnez. To minerały, których działanie jest ze sobą ściśle powiązane. Magnez bowiem odpowiada za przyswajanie wapnia, co wpływa pozytywnie na zdrowe kości czy mięśnie. Istotne znaczenie ma też witamina C, która nie tylko zapobiega szkorbutowi, ale ma także inne przydatne właściwości. W słoneczniku, znajdującym się w pieczywie bezglutenowym, zawarty jest również sód i potas. Ich odpowiedni poziom w komórkach organizmu przekłada się na zdolność komórek do reagowania na bodźce. Pozbawione glutenu pieczywo nie musi być niezdrowe ? wystarczy, że będą się w nim znajdowały odpowiednie składniki odżywcze.

Już sam dodatek do bułek i chleba słonecznika sprawia, że posiłek może być nie tylko sycący, ale także wzmacniający organizm. Pestki tej rośliny są bowiem bardzo bogate w witaminę E, która odpowiada za zdrowie ciąży, ale także kondycję plemników, które doprowadzają do zapłodnienia. Ważne jest również to, że słonecznik to bogate źródło minerałów, między innymi magnezu, sodu, wapnia i potasu.