smaczne jedzenie cateringowe

Różne rodzaje cateringu

Catering to nic innego jak jedzenie z dowozem. Od posiłków zamawianych w restauracji różni się jednak ilością dań ? zwykle do wyboru ma się różne przystawki, zupy, dania główne i desery, a każdy z nich zamawiany jest dla kilkunastu czy nawet kilkuset osób. Catering wykorzystywany jest na konferencjach, imprezach firmowych, czy domowych wigiliach i świętach wielkanocnych.

Co warto o nim wiedzieć?

jedzenie cateringoweNa pewno zestaw dań różni się ze względu na okazję. Są dania dostępne przez cały rok, jak i te sezonowe. Na przykład pierogi czy smażoną rybę można zamawiać stale, jednak już barszcz z uszkami czy kutia to dania typowo bożonarodzeniowe. Są one wykonywane jedynie na wigilijny smaczny catering w Bydgoszczy. Podobnie ma się z żurkiem z białą kiełbasą czy mazurkami ? to dania wielkanocne. Oczywiście każdy w swoim domu może je sobie zrobić kiedy chce. Jednak firmy cateringowe wiedzą, że byłby na te posiłki zbyt mały popyt i nie dają ich do standardowego menu. W okresie Bożego Narodzenia czy Wiekanocy firmy przestawiają się kompletnie z menu ? często można zamówić wyłącznie te dania ,,sezonowe? i nie można skorzystać z opcji standardowych posiłków. Jeśli chodzi o zwykłe menu, to też można je podzielić je na te firmowe, domowe oraz konferencyjno-szkoleniowe.

smaczne jedzenie cateringowe Na cateringi firmowe zwykle są wybierane różnego typu przekąski, zazwyczaj zimne. Kanapki, sałatki, czy rollsy które można chwycić w rękę i zjeść są bardzo poszukiwane. Imprezy firmowe to zwykle tzw. standing party, czyli goście stale stoją i rozmawiają, negocjują, poznają się. Nie siadają przy stole lub robią to rzadko w związku z tym, nie serwuje się zup czy mięsiw. Podobnie rzecz ma się z konferencjami i szkoleniami. Tu zwykle goście mają przerwy kilkunastominutowe na posilenie się. Są to tak zwane przerwy kawowe. Można wtedy właśnie napić się kawy czy herbaty, a do jedzenia podaje się ciasta, rzadziej zdarzają się też kanapki. Co do menu domowego to panuje pełna dowolność. Większość osób wybiera dwa dania główne, deser i przystawki bądź zakąski w formie np. sałatek. Wszystko zależy od tego co się lubi.

Podsumowując, są różne rodzaje cateringu i wszystko zależy od tego na jaką uroczystość lub okazję jest on zamawiany. Catering wigilijny różni się od cateringu wielkanocnego, a firmowy czy konferencyjny od domowego. Zawsze trzeba sprawdzać konkretną ofertę firmy, by wiedzieć jakie dania są oferowane w danym okresie, tak by nie zaplanować menu którego potem nie da się zrealizować w wybranym terminie przez nas. To pozwoli uniknąć problemów.