Czarna porzeczka

Uprawa czarnej porzeczki – co warto wiedzieć?

Czarna porzeczka to niezwykle zdrowy odżywczy owoc, który jest na wyciągnięcie ręki dla każdego z nas. Dysponując odrobiną ogrodowej przestrzeni, możemy rozpocząć własną uprawę porzeczki. Co warto wiedzieć, jeśli chcemy wyhodować ten owoc we własnym ogródku?

Uprawa czarnej porzeczki

Niedojrzała porzeczkaNie da się ukryć, że bezpośredni dostęp do świeżych wolnych od chemii owoców z własnej działki to ogromny komfort. Zerwane prosto z krzaka będą idealną bazą pod rozmaite dżemy lub soki. Jeśli chodzi o uprawę czarnej porzeczki, należy znaleźć dla niej możliwie najbardziej nasłonecznione miejsce, najlepiej od strony południowej lub południowo-zachodniej. Oczywiście nawet, jeśli posadzimy ją w półcieniu, będzie rozwijała się równie dobrze. Ważne, żeby strefa wydzielona dla uprawy była osłonięta przed silniejszymi wiatrami. Jest to ważne ze względu na przymrozki wiosenne, które szkodzą roślinom. Konfitury z czarnej porzeczki i inne przetwory będą smakowały najlepiej, gdy roślina będzie wystarczająco nasłoneczniona i zabezpieczona przed szkodliwymi czynnikami pogodowymi. Gleba pod porzeczkę musi być gliniasta lub gliniasto-piaszczysta. Odczyn pH gleby powinien wynosić od 6 do 7. Jej podłoże powinno być w miarę wilgotne oraz wyposażone w odpowiednie składniki pokarmowe. Sadząc krzewy, musimy pamiętać o właściwym rozstawie, czyli 1,5 x 2 metry. Krzew powinien dorastać do około 1,5 metra przy regularnym podcinaniu go. Krzaczki porzeczkowe i przestrzeń wokół nich wymagają regularnego odchwaszczania i ściółkowania. Dzięki temu będą lepiej rosły i dawały lepszej jakości owoce. Ściółkować można na przykład korą. Jeśli naszym uprawom doskwiera susza, należy zwiększyć częstotliwość podlewania krzewów. Dotyczy to szczególnie okresu kwitnienia, gdy owoce wymagają zwiększonego nawadniania.

Czarna porzeczkaCzarną porzeczkę sadzi się w środku jesieni, mniej więcej na przełomie października i listopada. Opcjonalnie można to zrobić wczesną wiosną, gdy tylko gleba się rozmrozi i osuszy. Przed zasadzeniem, należy glebę odpowiednio przygotować. Musimy wzmocnić ją obornikiem lub kompostem. Miejsce, w którym zamierzamy posadzić porzeczkę, należy dokładnie przekopać oraz pozbyć się wszelkich kłączy i korzeni. Bezpośrednio po posadzeniu krzaczka, trzeba go obficie podlać i przyciąć do 3 oczek, licząc od ziemi. Dzięki temu roślina lepiej się przyjmie, a nowe pędy będą szybciej rosły. Przez 3 pierwsze lata od zasadzenia krzewu, na wczesną wiosnę, przycinamy jedynie te pędy, które są suche, cienkie i uszkodzone. Wypatrujmy do wycięcia również tych, które rosną do środka krzewu. Czwartego roku, w porze przedwiośnia, należy dokonywać tak zwanych cięć odmładzających, czyli pozbywać się najstarszych pędów, wycinając je nisko nad ziemią. To dlatego, że krzewy jedno, dwu oraz trzyletnie są najbardziej plenne.

Pamiętając o właściwej pielęgnacji, regularnym nawadnianiu i okresowym wycinaniu starszych pędów, uzyskamy najwyższej jakości porzeczki i przekonamy się, jak przyjemnym i relaksacyjnym zajęciem jest ogrodnictwo. Trzymajmy się planu i cyklu przyrody, a z powodzeniem będziemy produkować rozmaite przetwory z własnej mini uprawy.