Wegańska alternatywa kolagenu

Jak powszechnie wiadomo, kolagen jest jednym z podstawowych budulców tkanki łącznej w organizmie człowieka. Odpowiada za młody wygląd, elastyczność i napięcie skóry. Jego odpowiedni poziom sprawia, że cera jest gładka i wolna od bruzd. Z biegiem lat jego ilość spada i zaczynają pojawiać się oznaki starzenia, takie jak wiotkość skóry, zmarszczki, czy też pogorszenie stanu włosów. Poza utratą młodego wyglądu, zaczynają być również odczuwalne bóle i sztywnienie stawów, pogorszenie krążenia, czy też osłabienie tętnic. Niestety największym źródłem kolagenu są produkty mięsne, ale na szczęście rynek oferuje również wegańską alternatywę.

Kilka słów na temat wegańskiego kolagenu

Źródłem kolagenu w pożywieniu są galarety mięsne oraz rybne, podroby, salceson, parówki czy też golonka. Mówiąc ogólnie, zawierają go produkty zawierające chrząstki oraz skóry. Osoby, które nie spożywają mięsa, ani produktów odzwierzęcych nie dostarczają sobie aminokwasów niezbędnych do produkcji kolagenu. Mówi się, że stosując dietę wegańską lub wegetariańską, z upływem czasu skóra takich osób będzie biologicznie starsza, w porównaniu do tych spożywających mięso. W związku z powyższym, zalecane jest zażywanie produktów stymulujących naturalną produkcję tego składnika w organizmie.

Kolagen DuoLife dla wegan zawiera bogate źródło witaminy C, dzięki której białka są lepiej przyswajane, co powoduje wydajniejszą produkcję kolagenu. Dzięki jej zawartości organizm również chroniony jest przed przedwczesnym starzeniem, ponieważ acerola to również źródło antyoksydantów. Rośliny takie jak skrzyp polny czy pokrzywa mają pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci, które z wiekiem są gorszej kondycji. Kwas hialuronowy zawarty w preparacie będzie natomiast odpowiadał za odpowiednie nawilżenie głębokich warstw skóry. Polecany preparat występuje w bardzo wygodnej formie płynnej, co ucieszy osoby, które nie przepadają za połykaniem tabletek. Jego smak jest bardzo dobry, ponieważ produkt zawiera puree z owoców mango.

Dzięki wegańskiej alternatywie, osoby niejedzące produktów odzwierzęcych nie muszą rezygnować z dostarczania do organizmu wartościowego kolagenu. Z powodzeniem mogą sięgnąć po produkty mające roślinny skład, które będą świetnie wspomagać jego produkcję. Składniki w naturalnych preparatach korzystnie wpływają również na nawilżenie oraz odżywienie skóry. Osoby, które nie spożywają mięsa, powinny na stałe wprowadzić suplementację, by na bieżąco dostarczać niezbędnych składników wspomagających naturalną produkcję kolagenu.