herbata konopna

Z czego powstaje herbata konopna?

Napary ziołowe wracają do łask miłośników herbat. W dawnych czasach uważano je za naturalne lekarstwa i specyfiki na różne dolegliwości. Jeżeli ktoś ma jednak dość rumianku i innych standardowych ziół, zawsze może sięgnąć po herbatę konopną. Herbatki konopne są produkowane dokładnie w taki sam sposób, jak susze do waporyzacji. Powstają z kwiatostanów konopi siewnych, które po zebraniu starannie się zasusza.

Zastosowanie herbaty konopnej

naturalna herbata konopnaW przeciwieństwie jednak do suszu, przy tworzeniu herbaty używa się także liści. Zasuszone konopie kruszy się tak, by zmieściły się do torebki lub słoiczka. Tak powstaje naturalna herbata konopna, która później trafia na sklepowe półki. Po zalaniu jej wodą powstaje ciemnobrązowy, delikatnie zielony napar. Zapach herbaty konopnej często jest opisywany jako orzeźwiający, a jej smak, jako delikatnie ziemisty, jednak nadal przyjemny dla podniebienia. Jakie są korzyści jej picia? Z racji tego, że herbata konopna jest pozyskiwana m.in. z kwiatostanów konopi siewnej, zawiera ona dużo CBD, czyli kannabidiolu – naturalnego związku chemicznego, który można znaleźć tylko w konopiach. Napar ten ma więc działanie antystresowe i odprężające, nadaje się idealnie do pracy, aby zaparzyć go w wyjątkowo nerwowe dni.

herbata konopnaPoza relaksem herbata konopna oferuje szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych. Zapobiega m.in. powstawaniu i rozwojowi komórek nowotworowych. Jest więc zalecana osobom, które są genetycznie narażone na zachorowanie na raka. Poza tym zwiększa odporność organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne. Jak prawidłowo zaparzyć herbatę konopną? Najlepiej zakupić tę liściastą, aby móc kontrolować ilość zaparzanego suszu. Aby nie stracił on swoich właściwości odżywczych, wodę po zagotowaniu powinno się zostawić do delikatnego ochłodzenia. Optymalna temperatura to 80-70°. Po zalaniu suszu należy przykryć kubek talerzykiem i odczekać 5 minut. Dzięki temu herbata dobrze się zaparzy, a konopi uwolni wszystkie swoje składniki odżywcze. Z racji tego, że kannabidiol nie rozpuszcza się zbyt dobrze w wodzie, można pomóc mu w tym poprzez dodanie do herbaty kropelki oleju lub masła.

Tak otrzymany wywar można pić codziennie do śniadania lub innego posiłku. Herbata konopna to jeden z najciekawszych produktów, jakie pozyskuje się z tej rośliny. Jest ona nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Jej odpowiednie zaparzenie sprawia, że uwalnia z siebie wszystko to, co najlepsze. Aby doznania z picia naparu konopnego były jak najlepsze, warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze i dodaniu do niego oleju.