Portal dla miłośników sportu i odchudzania.
A może filiżankę herbaty?

A może filiżankę herbaty?

Herbaty ziołowe: dla jednych ulubiony sposób na wyciszenie wewnętrzne, dla innych znienawidzone lekarstwo z dzieciństwa. Jeżeli ktoś raz uprzedzi się do smaku herbaty, ciężko mu będzie się do niego przekonać. Czy po przedstawionych przez nas argumentach, ziołowe napary zdołają zyskać nowych zwolenników?

Herbata czy czarna magia?

Mówi się wiele o specyficznym smaku herbat ziołowych: dla niektórych są kwaśne, dla innych gorzkie, inni przypisują im cierpkość lub jałowość. Jednak nie jest to problem, którego nie da się ominąć. Herbata ziołowa zawsze może zostać doprawiona miodem, dzięki czemu nie tylko nie straci swoich cennych właściwości, ale może zyskać całkiem nowe wartości. Ale właśnie? Czym charakteryzują się ziołowe wywary i dlaczego uważane są za eliksir życia? Ziołowe herbaty to sama natura. A cóż lepiej synchronizuje się z ludzkim ciałem jak nie dary Matki Ziemi właśnie?

Od zawsze to połączenie uznawane było za zjednoczenie dusz bogini i człowieka. Na pijącego spływał spokój i ukojenie. Można więc rzec, że niepozorna herbata ziołowa jest lekarstwem nie tylko dla ciała, ale i ducha. Ziołowym naparom można przypisać naprawdę wiele cech: działają przeciwbólowo, uspokajająco, wyciszająco lub wręcz przeciwnie pobudzają i stają się afrodyzjakiem. Coraz częściej jednak te zdrowe herbaty znajdują również inne zastosowanie. Rozchwytywane są jako naturalne specyfiki oczyszczające i odchudzające.

Wieniec ziół

Herbaty ziołowe na odchudzanie to szeroki wybór ulubionych smaków, które nie rzadko można ze sobą łączyć. Mamy tu do wyboru napar z mięty, która jest idealnym towarzyszem poobiedniego relaksu: nie tylko łagodzi wzdęcia, ale również poprawia trawienie. Wsparciem dla metabolizmu jest również skrzyp polny, a dzięki zawartości krzemionki jest w stanie dodatkowo oczyścić organizm z toksyn. Jest także dobrym przyjacielem pań, bowiem pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.

Podobne właściwości ma fiołek trójbarwny- oprócz zniwelowania toksyn w organizmie i pięknej cery możemy liczyć również na złagodzenie niedoskonałości skórnych. Okazuje się, że urodzonym wojownikiem w świecie roślin jest mniszek lekarski. Zwalcza on substancje odpowiedzialne za powstawanie cellulitu, oraz stoi na straży delikatnej wątroby. Jest świetnym partnerem bitewnym dla kruszyny pospolitej.

Niech nas nie zwiedzie jej nazwa: jest niezwykle skuteczna w bitwie z zaparciami i zaburzeniami trawienia. Jeżeli ktoś z jakichś względów wolałby unikać mięty, te same dolegliwości zwalczy lubczyk. Dodatkowo możemy mieć szansę na miłosny uśmiech losu. Nieco egzotycznym wyborem może być herbata yerba- mate lub pu- erh. Zmniejszają one łaknienie, obniżają poziom złego cholesterolu oraz przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Ich zapach jest natomiast wyrazisty, a w smaku można wyczuć wiele nut orientu.

Herbata z białego kwiecia

Jeżeli mamy apetyt na nieco łagodniejszą dawkę wschodu nasz wybór powinien paść na elegancki napar z kwiatów jaśminu (pamiętajmy, że jaśmin i jaśminowiec to dwie różne rośliny). Ze względu na to, że w przeszłości była rarytasem przeznaczonym jedynie dla chińskiej arystokracji, okrzyknięta została „cesarską perłą”. Dziś herbata jaśminowa występuje w pięciu odmianach, a najsłynniejsza z nich to herbata zielona. Sporządzana jest z młodych liści herbaty i białych kwiatków jaśminu.

Zielona herbata jaśminowa ma delikatny smak i nieco słodkawy zapach. Niczym białe trufle, biała herbata jaśminowa przyprawia swych amatorów o szybsze bicie serca. Wyselekcjonowane młode liście herbaty zbierane są już wczesną wiosną, a następnie suszone na słońcu tak, by zachowały naturalny kształt. Biała herbata pozbawiona jest gorzkiej nuty jej smak jest zatem o wiele bardziej stonowany niż jej zielonej siostry. Jeżeli zależy nam na intensywniejszych wrażeniach smakowych powinniśmy skierować uwagę ku herbacie czarnej, której liście przechodzą cały proces przygotowawczy zanim trafią do filiżanki.

Kolejno więdną, fermentują, a następnie są suszone. Osobom, które prócz pogody ducha zechcą postawić również na oczyszczenie organizmu, polecamy czerwoną herbatę. Posiada one właściwości wspierające przemianę materii, natomiast jaśmin działa antyoksydacyjnie. Naparem, który nie do końca jest herbatą (jego liście pochodzą z czerwonokrzewu), to tzw. jaśminowy. Jest pozbawiony goryczy, ma za to lekko wyczuwalny miodowy posmak. Rooibos nie zawiera w sobie kofeiny.

Podsumowanie

Oprócz cech odchudzających i oczyszczających, jaśmin posiada inne właściwości np. poprawia wzrok, wspiera układ krążenia obniżając ciśnienie i usprawniając pracę serca, upłynnia pracę nerek i wątroby, a także łagodzi bóle głowy. Herbata jaśminowa wskazana jest dla osób cierpiących na bezsenność. Romantykom musimy w tajemnicy wspomnieć, iż jest on również afrodyzjakiem.

Close Menu