Portal dla miłośników sportu i odchudzania.
Kawosze zielenieją

Kawosze zielenieją

Dzisiaj „na tapecie” mamy zagadnienie dotyczące zielonej kawy. Ostatnio jest na jej temat niezwykle głośno. Posiada ona swoich zwolenników, ale i przeciwników. Zdecydowaliśmy więc, że i my przyjrzymy się temu napojowi: poznamy jego charakterystykę, właściwości oraz stwierdzimy, kto właściwie ma rację.

Kawa prosto z drzewa

Drzewo kawowe to roślina o około 7 metrach wysokości. Posiada białe, pięknie pachnące kwiaty, które kwitną jedynie kilka dni, ale 2-3 razy w roku. Owoce, jakie daje drzewo, wielkością i kształtem zbliżone są do wiśni. Ich kolor natomiast jest różny: żółty, w pierwszych fazach wzrostu oraz czerwony, a nawet bordowy, gdy jest gotowy do zbiorów. W ich wnętrzu znajdują się ziarna, i to właśnie one są celem hodowli tejże rośliny. Występuje ona w wielu nieco różniących się od siebie odmianach, a każdy z nich posiada swoich wielbicieli: np. arabica, robusta, liberica, excelsa itd. Do najsłynniejszych rodzajów należą jednak arabica i robusta. Ta pierwsza charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością kwasu chlorogenowego (do 160 g/kg) oraz kofeiny (do 38 g/kg) niż jej druga koleżanka, w której zawartość kwasu osiąga skalę ok. 183 g/kg, natomiast kofeiny aż 82 g/kg.

Kawa zielona to nie jest żaden odrębny gatunek kawy. Są najzwyczajniejsze ziarna kawy, z tą różnicą, że nie doczekały się one procesu palenia nasion. Posiadają wiele wartości odżywczych, które sprzyjają organizmowi, jednak jak każde „lekarstwo” nie ma ona zbyt atrakcyjnego smaku. Jedni twierdzą, że jest on zbliżony do zielonej herbaty, inni uważają, że jest po prostu kwaśny. Jest tak dlatego, ponieważ zielona kawa do picia jest w stanie surowym: nie posiada głębokiego smaku palonej kawy, zawiera w sobie również o wiele mniej aromatów.

W czasie prażenia ziaren m.in. karmelizuje się cukier zawarty w ich wnętrzu, wydobywa się smak i aromat określony dla konkretnej odmiany kawy. Kawa zielona jest tego pozbawiona, na rzecz wartości odżywczych. Kawa zielona dostępna jest w sprzedaży w ziarnach (są one jednak dosyć kłopotliwe w przygotowaniu) oraz jako zielona mielona kawa. Od niedawna dostępna jest również zielona kawa rozpuszczalna. W sklepach dedykowanym herbatom i ziołom, znajdzie się również zielona kawa do picia gdzie kupić można wiele jej odmian, w każdej z form.

Zielono mi

Zdania na temat tego, jaki jest wpływ zielonej kawy na organizm są różne. Poplecznicy uważają, że posiada ona same plusy. Ze względu na ogromną ilość kwasów posiada wiele właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Posiada między innymi kwas chlorogenowy, czyli połączenie kwasu kawowego i chinowego, a także kwas salicylowy, foliowy, pantotenowy i ferulowy. Działają one oczyszczająco, bronią organizm przed drobnoustrojami, a także wolnymi rodnikami. Posiada witaminę C oraz z grupy B, a także składniki mineralne, np. wapń, fosfor, sód, magnez, potas czy żelazo.

Twierdzi się, że te wszystkie cechy nie tylko zmniejszają łaknienie i poprawiają metabolizm, co jest wstępem do zdrowego odchudzania (regularne zażywanie kawy poprawia wygląd skóry i zapobiega rozwojowi cellulitu), ale są w stanie również zahamować powstawanie zmian miażdżycowych i nowotworowych, a także oczyścić organizm z tzw. złego cholesterolu i wspomóc pracę wątroby. Przeciwnicy uważają, że zielona kawa oprócz okropnego smaku, niesie za sobą ryzyko chorób układu trawienia, problemów z ciśnieniem czy nadpobudliwością. Jednak argumenty te są mało miarodajne, ponieważ takie wady można ponieść w przypadku jej przedawkowania, a nie w czasie regularnego stosowania racjonalnej porcji. Co więcej, podobne skutki towarzyszą tradycyjnej kawie parzonej.

Po zapoznaniu się z tymi danymi staniemy jednak po stronie zielonych zwolenników. Polecamy, aby mimo wszystko spróbować kawy zielonej i samemu stwierdzić, czy warto brnąć w to dalej, czy może zdecydować się na dostępne na rynku, dużo wygodniejsze rozwiązanie, czyli suplementy zawierające ekstrakt z zielonej kawy.

Close Menu